top of page

Att vara utomhus- tips

Att leka inomhus kan vara svårt för ett barn som inte kan sitta självständigt, att leka inomhus kan vara svårt för ett barn som inte kan gå självständigt, att leka inomhus kan vara svårt för ett barn där intryck är jobbigt. Att leka inomhus kan vara fysiskt ansträngande för en vuxen som stöttar sitt barn. Att leka utomhus kan vara ännu mer utmanande.


Månaderna går mot sommar och därmed för de allra flesta mer tid utomhus eller en önskan om att kunna vara mer utomhus. Vi tänker därför samla tips och knep som kanske kan underlätta för någon utomhus i sommar.


Sadlåda * I sandlådor går det att göra en liten grop för rumpan och benen så vinkeln blir mer gynnsam (lätt framåtlutad sits) och med en liten vall på sidorna om höften och bakom ryggen för lite extra stöd.


* I sandlådor går det att höja sanden på sidan om barnet så barnet lättare kan stötta med en arm.


* I sandlådor går det att lägga sand på barnets ben så att det blir lättare för barnet att hålla balansen i sittande. * Vissa lekparker har upphöjda sandlådor där det går att leka från rullstol, rollator eller gåstol.

Bada

* I en liten pool kan barnet sitta i en badstol, upseat, splashy eller till och med en bumbostol för att kunna njuta av vattnet utan att en vuxen stöttar.


* Ha en flytväst på barnet med handtag för att lättare kunna stötta barnets motorik utan att glida omkring med blöta händer på blöt kropp.


* Använda sig av olika flythjälpmedel så barnet stundtals kan bada självständigt om barnet inte kan flyta eller simma utan stöd. Exempel är flytkorvar, badringar, nackkuddar. Det skapar frihet för båda parter.


Plantera * Om det är svårt att plantera och skördaa i marknivå går det lika bra att plantera i blomlådor som fästs på staket eller annan lämplig plats för att barnet ska kunna nå från tex gåstol/rullstol. Mysigt att själv kunna se och nå sina bär om motoriken tillåter.


* Leta kastanjer, kottar eller pinnar att hålla i handen för att våga släppa handhållet stöd med 1 eller två händer.

* Gå över stock och sten, om stöd behövs eller om et behövs något att hålla i ifall barnet faller så kan en gåsele vara ett alternativ (behov bedöms av förskrivare).


Hjälpmedel * Prata med er förskrivare av hjälpmedel och beskriv ert behov på sommaren, kan det vara aktuellt med en 3-hjulig cykel? Kan det vara aktuellt med en bakåtvänd rollator? Kan det vara aktuellt med en gåstol där barnet kan stå i "låst stöttad position" för att kunna kasta boll eller göra annan aktivitet i god position utomhus? Kan det vara aktuellt med en stårullstol så barnet kan stå och samtidigt förflytta sig utomhus? Kan det vara aktuellt med en duschstol som också kan tas med till stranden? Tiden går fort och det tar tid med både bedömning, utprovning och beställning. Så det är hög tid att tänka igenom och diskutera detta med er fysioterapeut/arbetsterapeut. Våra tydliga årstider gör att olika hjälpmedel kan vara aktuella olika årstider!



Förskolegårdar * Förskolegårdar kan man gå till på helger när förskolan är stängd. De har ofta en del som är asfalterad, en del som är skuggad och en del för utforskning, huruvida den delen är tillgänglishetsanpassad behöver utforskas på respektive förskolegård i er närhet. En fördel på förskolegårdar är att det går att stänga grinden och att barnet eller syskon inte kan rymma lika lätt som i en vanlig lekpark.



Vi hoppas på ett behagligt väder i sommar som möjliggör utevistelse för liten som stor!


Har ni frågor eller funderingar, skriv till oss!





Inlägg: Blog2 Post
bottom of page