Kollapsade fötter
Kollapsade fotvalv eller “plattfot” kan bero på många saker, men är vanligt inom grupper med låg tonus, och är något som ofta uppmärksammas av omgivningen. Läs mer om tonus i tidigare inlägg.
Människan är unik i sin funktion att balansera upp hela sin kroppsmassa på den lilla stödyta vår fot utgör. I varje steg ställer vi krav på foten att fördela hela vår kroppsvikt över 28 ben och 56 leder vars samarbete hålls samman av 38 muskler och kring 100 ledband. När allt fungera som det ska är fotens biomekanik (rörelsefunkton) ett genialt maskineri som ger svikt, spänst och samspel med underlaget. Därför är det viktigt att utmana en fot där spänsten att hålla uppe fotvalvet saknas och ge chans för ben, leder, muskler och senor att bygga upp svikt och kontroll. Fastnar man i att bara ge yttre stöd, som inlägg och ortoser, tar man bort tillfällen för foten att utveckla sin egen stabilitet.
Men är det alltid dåligt med yttre stöd? Självklart inte, världen är sällan svart eller vit. Om syftet är att stärka upp foten är det bäst att låta den fungera i det fria. Är syftet istället att kunna vara med i en stående/gående/springande aktivitet längre än vad foten klarar av så kan ett yttre stöd fylla en fantastisk funktion och möjliggöra delaktighet och livskvalitet.
Hur fantastisk maskineriet i våra fötter än må vara så måste vi trots allt vara realistiska. De 38 finurliga musklerna i foten är väldigt små i förhållande till kroppens vikt och kan inte ensamma hållas ansvariga för att inte orka bära upp vår tillvaro. Det är lätt att kasta sig på en snabb lösning och styra upp foten med hjälp av inlägg, ortoser och fotövningar, men låt oss ta ett steg tillbaka och fundera; vad är egentligen problemet?
Vid låg tonus hittar vi ofta att stabilitetszonen kring bäcken och höft inte hittat in i sin uppgift och att sätesmuskeln inte bär upp sin del av kroppsvikten. När barnet undvikit belastning i tyngre lekmoment som krypande, uppresningar och klättring har det fått färre tillfällen att öva upp samarbetet i kedjan mellan fot-knä-höft. Det leder visserligen till att foten inte utmanas, MEN... än viktigare är att de stora musklerna kring säte och lår inte bygger upp den kraft som behövs för att stabilisera upp kroppen.
Foten är helt enkelt den del av systemet som får ta smällen för att de kraftigare delarna av kedjan inte hittat in i sin funktion.
Vi har i ett tidigare inlägg i kunskapsbanken skrivit om vad som krävs för att kunna gå, där finns också mer information om fötter och hur allt hänger samman.
Comments