Att hinna alla ”måsten”.
För några veckor sedan fick vi ett samtal från en förtvivlad mamma som fått familjens första större hjälpmedel. Ett ståstöd till deras 1,5 åring. Rekommendation att stå 1 timme/dag.
Hur ska vi hinna?
Vi hinner ju redan inte med allt vi ”måste” göra.
Motorik träning, mat, få i mat, stötta med mat, leka, samspela, kommunicera, sova, bada, träffa vänner. Resa bort. Just det- resa bort. Måste vi ta med ståstödet då?
Frågorna är många, känslan av måsten är stor.
Allt på listan är viktigt, vad ska prioriteras och varför?
Fråga 1.
VAD ÄR SYFTET?
När man vet vad syftet är är möjligheten större att göra flera saker vid samma stund.
stå i ståstödet när vännerna är på besök
Träna samspel och kommunikation i ståstödet
Träna nackkontroll/belastning armar eller annat i ståstödet
Äta och kommunicera samtidigt, ex välja mellan två saker, trycka på knapp för att få vatten mm.
Leka med vatten i ståestödet
Fråga 2. Hur viktigt är det? Våga fråga förskrivande terapeut hur viktig insatsen är och vad som händer om ni inte utför den på tex en vecka? Är det värt att våndas över en veckas semester utan ståhjälpmedel eller påverkar det inte åtgärdens resultat? Är det värt att vika sig dubbel för att varje dag få till stående 1h mot alla odds? Hur viktig åtgärden ni blir rekommenderade är guidar hur hög prioritering den ska ha i er vardag.
Fråga 3. Vad händer om vi inte använder hjälpmedlet? Kunskap är makt brukar vi säga. Och med kunskap om era barns insatser kommer ni lättare kunna ta beslut. Våga berätta om ni har svårt att få till allt i vardagen, våga be om information och ställ många frågor! Det är inte alltid som terapeuten tänker på att berätta allt. Kommer ni på frågorna i efterhand så skriv ned dem och samla dem till ett telefonsamtal eller mail (1177) till er vårdgivare.
Livet är så mycket mer än träning och åtgärder, balansen behöver finnas och samvetet behöver orka med vardagen. Med vetskap om syfte och därefter prioriteringar.
Glad sommar till er!
Comments