top of page

Sitthjälpmedel som finns i handeln, Bumbostol, Bumbo multiseat, UpSeat

Bumbostol, denna omdiskuterade bumbostol

Vi har hört många barn och familjer som blivit rekommenderade bumbostolen för att träna på nackkontroll och öva upp den posturala kontrollen. Vi stämmer inte in i att den gynsam för dessa syften.

Åter igen är vi här med samma mening; VAD ÄR SYFTET? Om syftet är att som förälder få händerna fria en stund så kan bumbostolen uppfylla syftet. Om syftet är att barnet ska kunna sitta på duschgolvet utan att ramla kan det också vara rätt produkt. Om syftet däremot är att träna på att sitta, att träna på nackkontroll eller att öva postural kontroll är bumbostolen inte den bästa produkten. -Varför?

Bakåtlutat bäcken Bumbostolen är skålad på ett sådant sätt att barnet inte kan sitta rakt utan hamnar bakåtlutad med bäckenet och behöver sitta i en ”sit-ups” position med så kallad C-formad rygg. I den positionen behöver barnet arbeta mot tyngdkraften för att sitta med rak rygg och det blir inte en naturlig position samt att det blir väldigt tungt för barnet. Vi efterstävar alltid att barnet ska sitta med rak rygg med tyngdenkraften ner genom hela ryggraden ned till sittbensknölarna. Detta för att aktivera rätt hållningsmuskulatur och få en “stark” rygg.

Andra alternativ? Finns det något annat alternativ, om det finns ett behov av att få händerna fria och hjälpa sitt barn att sitta?

- Upseat är en likande produkt som finns på marknaden. Den är till skillnad från Bumbostolen lätt lutad framåt istället vilket ger en lätt framåttippning av bäckenet och skapar bättre förutsättningar för en rak “stark” rygg och barnet behöver inte jobba mot tyngdlagen på samma sätt. Den är dessutom mer gynnsam för höften för dess bredare position av benen. Hålen för benen är större vilket tillåter rörelse.
En “mitt emellan produkt” är Bumbo up seat som är lite av en variant av dessa två. Den är mer neutral i sitsvinkeln vilket skapar bättre förutsättningar för en god hållning än vad Bumbostolen gör, dock är den inte lika generös i benutrymme samt har en lägre rygg än upseat stolen.


Oavsett stol, så kommer ert barn inte bli en god självständig sittare genom att spendera massa tid i någon av dessa tre produkter. Det allra bästa sättet att lära sig att sitta är att vara “fri” på golvet, att tillåtas att utforska sin kropp, tyngdlagen, golvet, leksaker mm.Men för barn där sittandet inte kommer av sig själv och för barn som kanske aldrig kommer kunna sitta helt självständigt kan Upseat vara det bästa alternativet som finns på marknaden idag (av produkter inom denna kategori). För hur det än är, alla vi föräldrar behöver händerna fria ibland, barnen mår bra av att se världen från ett sittande perspektiv och då väljer vi helst den produkt som gynnar mest.

Detta inlägg är inte sponsrat utan skrivs endast för att informera om de produkter som finns. För det är inte lätt att som förälder veta skillnaden, och ännu mindre om rekommendationen kommer från vården.

Comments


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page