top of page

Skolios- vad innebär det och vilka alternativ finns?

Idag inkom en fråga från en mamma vars 1,5 åring är i behov av korsett pga skolios. Något som många föräldrar med henne bävar inför.


Korsett i all ära. Det är fantastiskt att det finns och kan göra enorm skillnad. Till och med livsavgörande skillnad för en del. Men precis som mamman skrev, med en hård korsett är det svårt att aktivera ryggens muskler. Frågan löd vidare om vi har någon erfarenhet av dynamiska korsetter.


I dagens inlägg kommer vi därför hålla oss inom temat skolios, korsetter och aktivering.

Vad är skolios?

Många neurologiska diagnoser och syndrom innefattar ökad risk till skolios. Skolios innebär en böj på ryggraden i sidled (bakifrån sett). Böjen kan uppstå på ett eller fler ställen längs ryggraden och med olika stor böj. Beroende på var den sitter och andra strukturella och funktionella förutsättningar finns där olika gränsvärden på när korsett eller operation kan vara ett alternativ. Det är alltid något som bedöms av ansvarig ortopedläkare samt fysioterapeut.





Funktionell/strukturell skolios, vad är skillnaden? En skolios kan vara funktionell eller strukturell. En funktionell skolios kan korrigeras eller ”försvinner/rätas ut” när personen tex lägger sig ned eller när ryggen ”dras ut”. En funktionell skolios kan bero på spänningar, avsaknad av spänning, smärta, benlängdskillnad mm.

En strukturell skolios försvinner inte. Den kvarstår oavsett position eller spänning. En strukturell skolios är svår att påverka med annat än operation. Det går med hårda korsetter och 24h användande. En korsett KAN vara ett alternativ som förhindrar fortsatt försämring av skolios.


Ryggens struktur och funktion

Ryggraden har en stödjefunktion i kroppen och består av 24 kotor. Mellan kotorna ligger diskar. För att ryggraden ska hänga ihop men samtidigt vara rörlig finns leder mellan kotorna. Dessa leder hålls samman av ledband och korta muskler. När man böjer ryggraden sker en liten rörelse i varje led. I själva disken finns en rörlighet på grund av att disken är mjuk, ungefär som ett suddgummi. Diskens kärna består av en mjuk massa medan den yttre delen är en fastare kapsel. Vår rygg är skapad på sådant sätt att vi ska kunna röra oss i olika riktningar, framåt, lätt bakåt, åt sidan och i rotation. Vi ska också kunna vara upprätta och gå och stå med full belastning. Ryggen är dock skapt för att vara i positionen av en stark pelare och i den positionen klarar vi hög belastning. Men med muskler som drar ojämt eller postural muskulatur som inte klarar att hålla ryggen i en ”stark position” skapas drag eller felaktig belastning och en skolios kan då uppträda över tid.




Vad händer vid skolios?

Skolios kan leda till (förutom deformering av ryggens, bröstkorgens och midjans konturer) dessa huvudsakliga problem:

  • Nedsatt lungfunktion - främst vid skolios uttalad i bröstryggen.

  • Smärta från rygg

  • Minskad funktion - Bland personer som använder rullstol och sitter stor del av dagen blir skoliosen ofta långsträckt och kan då involvera bäckenet, med bäckensnedhet och försämrad sittställning som följd. Stelhet, smärta och minskad rörelse är andra följder




Vad kan man göra vid skolios?

Det finns idag två vanliga behandlingsalternativ vid skolios;

- korsett vid måttlig skolios: används främst i syfte att skoliosen inte ska fortsätta att öka

- operation: vid uttalad skolios


Effekten av speciell träningsbehandling vid mild och måttlig skolios (”skoliosspecifika övningar”) är inte klarlagd men studier pågår, dock inte på barn med funktionsvariation. Eftersom att orsaken till skolios skiljer sig åt samt förmåga att utföra övningar finns ingen riktig ”evidens” i ämnet. Det vi däremot vet är att rörelse är bra för våra kroppar så även för personer med skolios.


Korsett är ett mycket bra hjälpmedel som ska användas om ansvarig läkare och fysioterapeut bedömt det men något vi tydligt vill lyfta är att det i de allra flesta fall är gynnsamt att aktivera ryggens, bålens och magens muskler korta stunder när korsetten inte används. Det finns övningar som kan utföras för att stimulera aktivering, symmetri och uppsträckning. Det är inte övningar som kommer få en strukturell skolios att försvinna, men en funktionell skolios kan vi påverka genom aktivering och avspänning, genom symmetri och postural aktivering. Vi kan inte bota, vi kan inte trolla men vi kan skapa mer gynnsamma förutsättningar genom aktivitet.


Hård korsett eller dynamiskt posturalt stöd?

Föräldrars instinkt är alltid att hjälpa sitt barn. Det som ofta skapar en konflikt när vi har ett barn med skolios är att en korsett ”passiviserar” vilket föräldrar ofta reagerar på då det väcker känslan av att ”ge upp”, eller att det inte finns något mer att göra. Men som i så många andra fall behöver det ena inte utesluta det andra! Det viktiga är bara att ställa sig frågan vad syftet är med de olika alternativen och när det ena passar bättre än det andra.


”Korsetten är så hård, den tar bort all mitt barns funktion - finns det ingen dynamisk korsett”?


- Jo det gör det. Det finns flera olika dynamiska korsetter vilket är ett mycket bra komplement för vissa personer, mindre bra för andra och rent ut sagt helt värdelöst för en del. Det här är något som behöver diskuteras och provas ut tillsammans med en fysioterapeut.

Vi på WeYouMe använder oss av Theratogs produkter vilka kan användas som en dynamisk korsett. Theratogs är som en mjuk ortos i komprimerande stretchande material. Den finns i olika modeller och storlekar. Theratogs är designad utifrån teorin att ökad postural kontroll (hållning) skapar ökade förutsättningar att styra armar och ben. Den ökade posturala kontrollen skapas bland annat av den kroppsmedvetenhet som ökas av det komprimmerande materialet. Med stretchigt material och band med varierande dragriktning kan man skicka input till hjärnan för aktivering av olika muskler beroende på hur Theratogs sätts på.




En dynamisk korsett kan vara mycket användbar vid en funktionell skolios men även ha effekt på en strukturell sådan. Den återkommande frågan är dock alltid. Vad är syftet? Är syftet att aktivera och väcka igång hållning och muskulatur är ofta en dynamisk korsett att föredra framför en hårt korrigerande korsett. Men om syftet är att förhindra en långt gången skolios att förvärras ytterligare är kanske en hård korsett prioritet ett. I de allra flesta fall med långt gångna skolioser är dock en blandning av båda det bästa.


Dynamniska- eller snarare elastiska ortoser (korsetter) förskrivs i vissa regioner men långt ifrån alla.




Be om hjälp!

Som förälder vill man göra allt för sina barn- ge dem förutsättningar och verktyg för en stark och smärtfri kropp. Det är precis vad vi också vill. Hitta pusselbitar och nycklar som hjälper barnen till AKTIVERING. Skolios eller ej, korsett eller ej. Att som förälder navigera runt i skoliosvärldens snårskog kan vara en stor utmaning. Se därför till att ta hjälp av ortopedläkare eller ansvarig fysioterapeut för att få svar på om skoliosen är funktionell eller strukturell samt vilket syfte korsetten ska fylla.


Och skulle det behövas är vi bara ett mail bort för individuell guidning som första steg på vägen!

Inlägg: Blog2 Post
bottom of page