top of page

Vad Àr gynnsamt för höftleden? - Vad kan vi göra?

SÄ, Àntligen tillbaka med fokus pÄ höftleden. Tillbaka till insikterna om hur höftledens mÄende och funktion pÄverkas av bÀckenet, ledpannans utformning, lÄrbenshalsens vinkel och utseende samt av det drag muskulaturen kring höftleden ger. Vi pÄminner oss Àven om vanliga strategier för att förebygga höftledsbesvÀr, sÄ som postural positionering, axial kompression, lÀkemedel och kirurgi samt att dessa frÀmst har syfte att pÄverka ledens position samt minska spÀnning i de muskler som fÄr ledkulan att hamna nÀra ytterlÀge. Men hur kan man frÄn tidig Älder bidra med att skapa varierad rörelse över leden? Hur gör man för att aktivera de muskler som ger höftleden stabilitet? Och varför Àr det viktigt över huvud taget?

Det djupdyker vi i den tredje och sista delen av vÄr inlÀgsserie med höften i fokus.





Funktionell motorik:

De vanligast föreslagna strategierna idag tÀcker alltsÄ in förlÀngning av muskulatur med hög spÀnning, undvikande av ytterlÀge, ledpannans utformning och vinkel mellan lÄrbenshals och ledpanna. Men hur kommer vi Ät det muskelarbete som bidrar till bÀckenets utveckling? Hur kommer vi Ät musklerna som jobbar med att strÀcka i och vrida ut höften- det muskelarbete som behövs för att reglera musklerna som drar framÄt-inÄt? Strategierna för detta Àr inte lika tydligt definierade inom vÄrden och gör att stöd kring att aktivera muskulatur och rörelse ser vÀldigt olika ut beroende pÄ vem du fÄr rÄd av.

För att besvara frÄgorna ovan lutar vi oss helt mot grundlÀggande motorisk utveckling. Varför? Helt enkelt för att motorisk utveckling Àr sÄ mycket mer Àn grovhuggna milstolpar och det som lÀgger grunden till vÄr rörelsekompetens. Varje ny position barnet behÀrskar innebÀr att sinnen, leder och muskulatur fÄr nya intryck och skickar signaler till hjÀrnan om hur kroppen fungerar i relation till omgivningen. Det som framförallt stÀrks under barnaÄren Àr inte muskulaturen i kroppen utan kopplingen mellan kropp och hjÀrnan, vilket lÀgger grunden för en god kroppskÀnnedom och kontroll. Det Àr alltsÄ det vi erbjuder i omgivningen som avgör vilka intryck barnet fÄr processa och hur kroppen svarar pÄ utmaningen. Att se pÄ vilka motoriska utmaningar den grundlÀggande utvecklingen ger kallar vi Funktionell Motorik och Àr vÄrt verktyg för att fritt analysera förmÄgor och landa i hur vi ska stötta den kroppsdel som frÀmst bromsar framstegen. Det ger oss ocksÄ möjlighet att hitta rÀtt uppgifter för barn med motoriska utmaningar som ÄldersmÀssigt passerat tiden för det motoriska utvecklingssteget men brottas med att komma vidare i sitt kroppsliga lÀrande. PÄ samma sÀtt kan vi bryta ned vilka motoriska pusselbitar som krÀvs för att förebygga vanliga problem för barn med funktinsvariation, till exempel höftproblem.





Muskelarbete kring höftleden:

NÀr vi pratar om ett fungerande muskelarbete kring höftleden behöver vi tÀnka pÄ tvÄ saker; reglering och kraft. Dessa Àr som tvÄ sidor av samma mynt dÀr regleringen styr att kunna utnyttja ledens rörlighet och kontrollera att den Àr stabil. Detta sker genom att musklerna nÀrmast leden hittar in i ett fint samarbete kring nÀr de ska spÀnna och slappna av. Ofta pratar vi mest om spÀnda muskler pÄ höftledens fram- och insida men lyfter sÀllan att det lika mycket handlar om en bristande pÄkoppling av musklerna pÄ höftens bak- och utsida. Att utveckla kraft kring höftleden handlar istÀllet om att kunna utföra stora rörelser och kunna lyfta eller balansera upp kroppens tyngd mot gravitationen. HÀr pratar vi om större rörelser, förflyttningar och ofta ett samarbete mellan muskler ovanför och nedanför höftleden.



Positioner som utmanar reglering Reglering handlar alltsÄ mycket om att kunna utnyttja ledens fulla rörlighet med kontroll och höftleden Àr en led med möjlighet att ta ut rörlighet i mÄnga riktningar. Nedan följer nÄgra positioner som ger tillfÀlle att utmana och utveckla rörelsekontroll i lÀgen av vikt för en god höfthÀlsa.


Ryggliggande benlyft: I ryggliggande fĂ„r barnet möjlighet att hitta rörelsekontroll i framĂ„tböjning och utĂ„tvridning av höftleden. Är utmaningen för stor i början kan en kil eller handduk under rumpan ge positionen som möjliggör utforskandet och nĂ„got att sparka pĂ„ gör utmaningen till en rolig lek. Riktning: framĂ„t + utĂ„t





FrÄnskjut i ryggliggande: Det lilla barnet Àr en mÀstare pÄ att hitta saker att spjÀrna emot med fötterna och det Àr inte ovanligt att pÄ morgonen hitta dem lÀngst upp i spjÀlsÀngen med huvudet mot kanten. Detta Àr ett fantastiskt sÀtt att utmana höftens strÀckmuskulatur och baksidan av kroppen. Det Àr dessutom en utmaning som passar Àven om det Àr svÄrt att sjÀlv ta stöd pÄ benen. FrÄnskjut pÄ rullbrÀda eller en yllefilt pÄ parkett kan dessutom snabbt bli en rolig lek. Riktning: bakÄt


Åla: Att Ă„la eller att trycka ifrĂ„n mot underlaget i magliggande ger barnet möjlighet att utveckla kontroll i utĂ„tvridning och full strĂ€ckning i höftleden. Helt enkelt den kontroll som brukar var en utmaning för personer med höftproblematik. Riktning: utĂ„t + bakĂ„t


SkrÀddarsittande/sadelsittande/Sidsittande Höftens position pÄverkas Àven av hur vi sitter. I skrÀddarsittande samt förflyttning till och frÄn sittande fÄr höftleden fina möjligheter att utmana rörelsekontroll i utÄtvridning. Att sitta grÀnsle över en rulle, förÀlders lÄr eller en sadelstol skapar förutsÀttningar att hitta kontrollen över att föra benen utÄt och ger som bonus att höftkulan fÄr en fin position i leden. Riktning: utÄt





Positioner som utmanar kraft NÀr vi pratar kraft kring höftleden för personer med funktionsvariation Àr det frÀmst kraften att trotsa gravitationen vi pratar om. Vi behöver Àven kraft nog att balansera upp för det pÄslag som ofta finns i muskulaturen som drar framÄt och inÄt. Muskeln som stÄr för uppstrÀckning av bÄlen mot tyngdkraften samt rörelse bakÄt och utÄt av höftleden Àr framför allt sÀtesmuskeln och den brukar vara lurig för barn med utmanad motorik att hitta. NedanstÄende positioner ger bra förutsÀttningar att aktivera sÀtet.


Krypa Att krypa Àr en bra utmaning för sÀtesmuskeln i en position som inte stÀller sÄ stora krav pÄ balans. DÀremot Àr det en stor utmaning Àven för bÄlens muskulatur. Att krypa uppför en trappa Àr en perfekt uppgift för nÄgon dÀr balansen för stÄende aktivitet saknas men ett krypande pÄ plant underlag blir för tungt. Hinderbanor med krypande över kuddar eller andra föremÄl kan ocksÄ ge bÄlen det lilla stöd som behövs för att sÀtet ska fÄ en bra utmaning.





KnĂ€stĂ„ende Vi har i tidigare avsnitt pratat om axial kompression, alltsĂ„ att fĂ„ belastning rakt genom höftleden genom ett upprĂ€tt stĂ„ende. KnĂ€stĂ„ende lek Ă€r ett fantastiskt alternativ till mer passiva stĂ„stöd och ger dessutom chans för sĂ€tet att under en lĂ€ngre stund balansera upp och parera bĂ„lens rörelser. Är positionen för utmanande för kraft eller balans kan stöttning med armarna mot ett bord vara ett mellansteg. Det viktiga Ă€r att strĂ€cka upp kroppen rak och inte lĂ„ta rumpan sacka ned mot fötterna.


Uppresning/sÀtta sig Kraft handlar som sagt om stora rörelser eller förflyttning. SÀtesmuskeln Àr inblandad i alla rörelser dÀr vi skjuter ivÀg med benen och reser upp vÄr kropp mot ett upprÀtt stÄende. Att utmana med förflyttning till och frÄn lÄga pallar Àr en bra utmaning för sÄ vÀl som benmuskler som sÀte och bidrar ofta till en mer stabil gÄng pÄ sikt. En extra utmaning Àr uppresningar frÄn sÄ kallat friarstÄende dÀr belastningen hamnar mer pÄ det frÀmre benet.




Reglerande hjÀlpmedel:

Exopulse Mollii Suit Exopulse Mollii Suit, tidigare kallad Mollii Suit, Àr ett medicintekniskt hjÀlpmedel som har elektroniska smÄ brickor insydda i en jacka och ett par byxor. InstÀllningarna programmeras av certifierad personal utifrÄn anvÀndarens individuella behov. Exopulse Mollii Suit bygger pÄ principen om reciprok inhibering och skapar förutsÀttning för spastiska muskler att minska pÄ spÀnningen samtidigt som det dÄ kan skapas förutsÀttning för aktivering av svaga muskler, som till exempel sÀtesmuskulaturen och de muskler som för höften utÄt. Exopulse Mollii Suit Àr icke-invasiv och icke-farmakologisk och har fÄ biverkningar i jÀmförelse med de i dagslÀget invasiva ÄtgÀrder som finns. Positiva effekter har observerats i kliniska studier pÄ rörelseomfÄng, balans, hand- och armfunktioner samt gÄng. Dock Àr produkten inte vÀl studerad i vetenskapliga studier varför det vetenskapliga evidenslÀget Àr lÄgt. DÀremot har vi sjÀlva sett stora effekter i praktiken för de barn vi trÀffat som anvÀnder produkten som hjÀlpmedel. Den anvÀnds 1timme varannan dag som rekommendation.

GrÀnslesittande stolar GrÀnslesittande stolar, exempelvis Krabats produkter, Àr nÄgot som fortfarande inte alla regioner har. Det kan vara bra att nÀmna det som en ÄtgÀrd/hjÀlp för att efterfrÄgan kan ökas och att de som inte vet att det finns kan be om att fÄ gÄ utanför sortiment. Den grÀnslesittande stolen skapar en gynnsam positionering för höftleden samt att regelbundet anvÀndande kan förhindra fortsatt minskning av rörelseomfÄnget att föra isÀr benen som ofta uppstÄr pga hög spÀnning i de muskler som för ihop benen. Det hÀr Àr en del av 24- timmars positionering som du kan lÀsa mer om i förra veckans inlÀgg.

StÄ och gÄ hjÀlpmedel StÄ- och gÄ hjÀlpmedel syftar till belastning och axial kompression. Mer om det finns att lÀsa i förra veckans inlÀgg. Intressant forskning pÄgÄr just nu av Made for Movements produkt innowalk för att jÀmföra dynamiskt stÄende (dÀr benen rör sig) med statiskt stÄende (dÀr benen Àr stilla).





Theratogs Theratogs Àr en mjuk ortos i komprimerande stretchande material. Den finns i olika modeller och storlekar. Theratogs Àr designad frÄn teorin att ökad postural kontroll (hÄllning) skapar ökade förutsÀttningar att styra armar och ben. Den ökade posturala kontrollen skapas bland annat av den kroppsmedvetenhet som ökas av det komprimerande materialet. Materialet Àr Àven stretchigt vilket gör att beroende pÄ hur Theratogs sÀtts pÄ kan man skicka olika mycket input till hjÀrnan för aktivering av muskler. Den modell som tÀcker höft och lÄr kan anvÀndas för att skapa ökad medvetenhet av musklerna, som för de som har problem med höfter pÄ glid ofta har svÄrt att aktivera, sÀtesmuskulatur och de muskler som för benet utÄt.




I praktiken: Men Àr dÄ stimulering av Funktionell Motorik lösningen pÄ alla problem? Och innebÀr det att livet ska bestÄ av bara trÀning? SjÀlvklart inte. Att se till de funktionella pusselbitarna med reglering och kraft kring höftleden Àr ytterligare en pusselbit som kan stötta personer med motorisk utmaning att möta nÀsta steg i sin utveckling och samtidigt bidra till att förebygga höftproblematik. SjÀlvklart och alltid i kombination med alla de bra strategier vi tidigare beskrivit för rörelseuttag och belastning vi idag ser som sjÀlvklara. Genom att tydligare lyfta hur vi kan stötta personer med motorisk utmaning ur ett funktionellt perspektiv med aktivering vill vi öppna upp för en framtid dÀr familjer och yrkesgrupper kring personer med funktionsvariation rustas med verktyg att strukturerat kunna förstÄ och stötta utveckling och hÀlsa i vardagen. Förhoppningsvis kan det Àven bidra till nytÀnk och innovation för att ge alla en möjlighet till motorisk stimulans genom hjÀlpmedel med fokus pÄ aktivitet och funktion i varierade positioner. Ett fokus pÄ funktionell motorik betyder för den sakens skull inte att vi tÀnker att anhöriga ska fastna i en roll som jourhavande fysioterapeut. Med insikten om VAD som Àr viktigt, HUR vi kan pÄverka det och i vilken RIKTNING vi behöver guida kroppen sÄ Àr det ett enkelt steg till att vÀva in meningsfulla uppgifter med rÀtt syfte i vardag och lek.


I den hÀr serien med höften i fokus har du fÄtt ta del av vÄra tankegÄngar kring hur man ur flera perspektiv kan förebygga, stötta och ÄtgÀrda en höft pÄ glid. Vi brinner för perspektivet med Funktionell Motorik och Àr sÄ tacksam för att du följer vÄr resa och Àr en del av att lÄta oss lyfta denna viktiga pusselbit och vad den kan bidra med! En pusselbit som ger mervÀrde för sÄ vÀl individ som anhöriga och som ger oss kring personen ett verktyg att kunna vara en del av utvecklingen pÄ ett meningsfullt sÀtt. Genom förstÄelse och nÀrvaro. I leken. I praktiken.

Tack!

InlÀgg: Blog2 Post
bottom of page