top of page

Vilka produkter kan jag välja och varför?

Idag delar vi med oss av tips på stimulerande lek ihop med era barn och tips på produkter att använda. Inlägget är inte sponsrat utan det här är saker som vi själva använder oss av när vi jobbar!

Sittkil/kilstöd 5 eller 8 cm Den här använder vi oftast för att hjälpa barn att aktivera ett upprätt sittande. Med bäckenet framåttippat är det lättare att aktivera den muskulatur som gör att vi kan sitta med rak rygg. Det brukar vara effektivt både för barn med spasticitet i baksida lår, tonusväxlare samt för de som är hypotona. Perfekt att använda vid samling på förskolan eller hemma på tripptrapp stolen (behöver då skäras av en bit).

Den kan också användas för att stå och borsta tänderna i lätt uppförsbacke för att skapa stretch i vadmuskulaturen, den kan också användas i nedörsbacke för att träna balans och tyngdöverföring.

Den kan också användas i magliggande position för att skapa något mindre tung position än helt plant liggläge (golvet).


Sök på Gula Rehab kilstöd 8 cm

Vetekudde En vetekudde har nog de allra flesta i sina gömmor, om inte kan man göra en egen genom att stoppa i ris i en påse och knyta igen. Men knyt noga, det är inte kul att få ris i hela huset! Vetekudden kan användas som en tyngd som läggs på låren på det barn som är nära att knäcka självständigt sittande men behöver lite extra stöd i form av en tyngd som håller ned benen och på så vis ger mer input till barnet när den kommer utanför sin understödsyta samt någon hundradels sekund vinning i tid för att hinna parera och helst undvika ett kommande fall.

Rulle En rulle kan användas för att rulla fram barnet på i magliggande position, det aktiverar hela baksidan på barnet.

Den kan användas i avlastad 4 fota position för barn som behöver stöd under magen för att kunna ta belastning på sina armar.

Den kan även användas som förflyttningsmotivation då den lätt rullar iväg när barnet försöker ta den.

Den kan även användas som gränselsittande tyngdöverföring till fötterna och uppresning till stående för små barn.


Sök på "rulle uppblåsbar babyrulle"Tryckknappar med ljud Vissa barn älskar dem och andra hatar dem. För de som älskar dem går det att locka till många olika positioner och aktiviteter. 4- fota, knäsittande, magliggande, stående vid bord, knästående osv. För de som inte gillar högt ljud så finns det likande som endast blinkar/lyser.


Sök på buzzers
Sugproppar Leksaker med sugproppar kan användas på många olika sätt, genom att barnet ska dra loss dem och på så sätt aktivera parering, träna på kraftutveckling, balans, sträcka på sig, stå på tå mm.


Sök på squigz


Klätterställning för liten rutschkana Själva ställningen kan användas till mycket utan rutschkanan. Den kan klättras på, krypas under, den kan fällas ut helt rak och på den kan en madrass läggas och barnet kan få krypa/åla uppför eller nedför, utmanas i snett sidliggande, i att ligga med huvudeet nedåt, att rulla i nedförsbacke när det är för tungt på plant underlag. Om man vill kan man köpa till en liten träskiva som barnet kan åka rutschkana på eller åla på, men den är smal.

Sök på rutschkana trä barn

Skumlera Skumlera kan användas för att träna på att trycka, i 4 fota eller knäsittande med handstöd kan barnet göra handavtryck, i sittande mot vägg kan barnet trycka fast den på väggen, i ståene kan barnet göra fotavtryck, avtryck med bara hälen eller bara tårna beroende på vad som ska stimuleras. Den kan lindas runt en pinne eller något annat och barnet kan träna på att greppa och se om det blir något avtryck.

Sök på skumlera
Madrass från Ikea. Pluffsig En enligt oss otroligt smidig madrass som är i hopvikbar vilket gör att den kan användas på en mängd olika sätt. Den kan bli till en kil att träna uppresning från ryggliggande eller sidliggande, magläge. Den kan bli en liten pall att göra uppresning/nedsättning med, den kan bli till en tunnel att åla igenom, den kan bli till en vägg att stå upp och putta ned, den kan bli till en pall som barnet kan anvönda som armstöd i knäsittande och höjden kan då enkelt justeras genom att vika upp eller ned en sektion. Att den dessutom kan vikas ihop och ställas undan- bara det är ju ett plus!Inlägg: Blog2 Post
bottom of page