Vilken vagn ska jag välja?
Här kan vi inte ge ett generellt svar. Det finns tyvärr ingen vagn som är bra för alla.
Det finns en mängd olika märken, modeller och olika typer av vagnar. Vi kommer idag skriva om sittvagnar.
I handeln finns det sittvagnar som är robusta och klarar terräng körning aningen bättre, det finns smidiga stadsvagnar som inte alls klarar terräng och så finns det allt däremellan. I valet av vagn behöver man ställa sig frågan, vad vill jag ha ut av vagnen, vad är vagnens syfte?
Tyvärr kan man väl säga så att det är få vagnar som både ger ett bra sittande, är smidiga att fälla ihop och samtidigt tar liten plats och tar sig fram över allt. Om ni vill ha en vagn som är lätt att lyfta in och ut ur bil, som blir liten ihopfälld och som ska användas vid kortare utflyter så som handling eller liknande är barnets sittpostion kanske inte det ni prioriterar högst. Då kan en enklare city vagn/sulky vara ett tänkbart alternativ.
Men om ni är ute efter en vagn där ert barn får en så god sittpostion som möjligt så finns det vissa faktorer som ni bör tänka på! Det har betydelse för alla barn och desto större betydelse i relation till tiden som spenderas i vagnen.
Två olika typer
Det finns framförallt två olika typer av sitsar, en som kallas för ergonomisk sits där hela sitsen och ryggen fälls bakåt i ett stycke, fotplattan kan gå att justera separat. Sedan finns det vagnar som oftast kallas för "vanlig sittvagn". Där man fäller ryggen oberoende av sits och fotstöd. Utöver detta är det skillnad i sitsens vinkel. De allra flesta vagnar har faktiskt en sits som är lätt bakåtlutad. Mellan 7-10 grader är det vanligaste.
För ett barn med avvikande eller sen motorisk utveckling kan val av barnvagn ha större betydelse för barnet. En ergonomisk sittdel med bakåtlutad sits kan vara en faktor som stjälper barnet i sin motoriska utveckling i stället för hjälper. Generellt föreslår vi därför vagnar med plan sits där det går att fälla ryggen oberoende av sitsen när syftet är en barnvagn med gos sittpostion. Varför?
Bakåtlutad sits En bakåtlutad sits försvårar för barnet att sitta med en rak rygg rakt utan hamnar istället bakåtlutad med bäckenet och behöver då sitta i en ”sit-ups” position med så kallad C-formad rygg. I den positionen behöver barnet arbeta mot tyngdkraften för att sitta med rak rygg och det blir svårt och tungt för barnet.
Plan sits En plan sits möjliggör på ett helt annat sätt att kunna sitta med rak stark rygg med tyngdkraften ned genom hela ryggraden ned till sittbensknölarna. Detta för att aktivera rätt hållningsmuskulatur och få en “stark” rygg. I rätt barnvagn kan barnet få möjlighet att träna på jämnviktsreaktioner (balans och skydd) samt att få ökad kontroll i sin hållningsmuskulatur, att vagnen rör sig, kanske kör på en sten, upp för trotoarkant, eller i nedförsbacke innebär att barnets motorik utmanas ytterligare. Med rätt utgångsposition på barnets bäcken är förutsättningarna bättre att bygga på ett starkt och gynnsamt sittande.
En plan sittyta innebär också att barnet lättare kan växla mellan att sitta aktivt så länge som de orkar med rak stark rygg, och när de sedan de blir trötta luta sig bakåt mot ryggstödet för att vila. De behöver inte kämpa mot tyngdlagen för att inte luta sig mot ryggstödet.
Ergonomisk sits
I en ergonomisk sits fälls ryggdelen och sitsen i ett, fotstödet går ibland att justera separat men inte alltid. Det betyder att barnet hela tiden har samma vinkel i höften (och ibland knä) oavsett om barnet sitter upp eller ligger ned. Det är varken en naturlig position för oss att sova i eller en gynnsam position för lederna som då hela tiden är i samma position medan barnet är i vagnen. Det är lätt att tro att en ergonomisk sits ska vara ergonomisk för barnet, men så är det inte. Dock kan det vara till fördel för barn med sträckspasticitet då de ergonomiska sitsarna ev kan bryta spasticiteten. Detta är dock väldigt individuellt men värt att tänka på.
Barn som inte kan sitta självständigt
Många menar att fördelen med en ergonomisk sittdel är att den är lite mer omslutande och därmed stöttar mer för ett barn som inte kan sitta självständigt. Det är här det börjar bli svårt att generalisera. Det kan givetvis finnas barn som är bäst gynnade av ergonomiska sitsar. Vi vill dock uppmana er om att se om ni med hjälp av sittdynor eller åkpåse kan uppnå samma effekt med att få barnet mer omsluten i en vagn med plan sits och rygg som går att fälla bakåt. Detta då sittande med plan sits och rak rygg ger bättre förutsättningar att aktivera de muskler som är viktigast i vår hållningsmuskulatur samt för att kunna ändra vinkeln i höftled och i vissa fall även knäled. Men som sagt, för vissa är ergonomisk sits bättre.
För barn som inte har utmaningar med motoriken
Om barnet spenderar stor del av dagen på golvet i fri lek finns ingen anledningen till oro över val av barnvagn. Idag ser verkligheten för många barn ut som så att de sitter långa stunder i matstol, kanske på café eller hemma medan förälder lagar mat, de är i gåstol eller babysitter, de är i sjal eller sele, kanske de trivs bra i bilbarnstolen och spenderar mycket tid i den. Inget av detta behöver vara fel. Men ett barn även utan utmaningar i motorik behöver stimulans för att utveckla sin motorik. Så även där kan val av barnvagn ha betydelse.
Tips!
Det kan vara svårt att med blotta ögat avgöra om en sits är bakåtlutad eller inte. På det allra flesta telefoner finns det ett vattenpass. Ta fram det och lägg telefonen på sitsen och mät. Då ser ni svart på vitt vilken lutning det är på sitsen. Sedan kan ni skapa samma vinkel på er egen stol, lägg böcker under stolens framben och sätt er och känn efter vad som händer i er kropp med 7-10 grader lutning bakåt.
コメント