top of page

Varför sitter mitt barn inte med rak rygg?

Varför kan mitt barn inte sitta med rak rygg?

MÄnga förÀldrar uppmÀrksammar att deras barn inte kan sitta med rak rygg, hur mycket de Àn försöker sÄ förblir barnet sittande med C-formad rygg.




För att utveckla motoriska fÀrdigheter krÀvs en rad olika komponenter som sÀtts samman och bildar en helhet. NÀr en motorisk fÀrdighet inte förvÀrvas eller utvecklas hela vÀgen ut kan det bero pÄ en rad olika orsaker.


Vi har valt att skriva om de saker vi ofta fĂ„r frĂ„gor kring, vi har tidigare skrivit om ”kommer mitt barn lĂ€ra sig att gĂ„?” och vi har beskrivit nĂ„gra av de faktorer som krĂ€vs för att lĂ€ra sig att gĂ„ och idag Ă€r det alltsĂ„ dags för frĂ„gan ”varför kan mitt barn inte sitta med rak rygg?”. Jag kommer pĂ„ ett enkelt sĂ€tt gĂ„ in pĂ„ nĂ„gra av de anledningar som kan ligga till grund att denna motoriska fĂ€rdighet försvĂ„ras eller inte uppnĂ„s.


Sinnen

LÄt oss börja med det faktum att hela kroppen hÀnger ihop. MÄnga delar behöver koordineras och samspela för att vi ska veta var vi befinner oss i rummet och hur vÄr kropp Àr belÀgen. Det handlar om sinnesintryck (bla vestibularis, syn, kÀnsel), kognition (att sÀtta samman komplexa rörelser till en viljemÀssig position) och proprioception (information om hur vÄra muskler och leder Àr belÀgna).


För att krÄngla till det lite ytterligare sÄ Àr nackkontrollen mycket viktig för vÄr posturala förmÄga, testa sjÀlva att sitta med gamnacke eller med nacken kraftigt bakÄtlutad, vad hÀnder med er hÄllning? Visst pÄverkas den.


Med det sagt. För att ha en god hÄllning krÀvs det en viss typ av rumsuppfattning och kroppsuppfattning, samt ledmÀssiga och muskulÀra förutsÀttningar.



LedbegrÀnsning

Att ha en god hÄllning krÀver viss rörlighet kring bÀcken, höftleder och bröstrygg. Ofta Àr barns stelhet mer kopplad till muskelreglering Àn ledstelhet. Om begrÀnsat rörelseuttag dÀremot Àr orsaken till barnets krumma hÄllning i sittande, som vid scolios eller höftledsbesvÀr, behöver detta bedömas av ortoped eller kunnig fysioterapeut för rÄdgivning och eventuell behandling.


Muskelreglering

Vid muskelsvaghet eller hypotoni - lÄg grundspÀnning i kroppen, pÄverkas vÄr posturala muskulatur, musklerna som ansvarar för vÄr hÄllning. Det krÀvs att vÄr posturala muskulatur kan aktiveras och förbli aktiverad den tid som krÀvs. Om muskler Àr för svaga eller för utröttbara Àr det mycket svÄrt att förbli upprÀtt utan stöd mer Àn en kortare stund. Svaga muskler kan bero pÄ olika saker och dÀrmed behöver de bemötas pÄ olika sÀtt. Men oavsett förmÄga att bygga starka muskler kan vi öka kontrollen i de muskler vi har och pÄ sÄ vis lÀttare hitta aktivering.

Vid hypertoni, eller hög grundspÀnning i kroppen blir musklerna strama och spastiska.

Vilka muskler pÄverkar om de Àr för korta/strama/spastiska? FrÀmst Àr det baksida lÄr, hamstring. LÄrets muskel fÀster nÀmligen i bÀckenet och nÀr hamstringsmuskeln Àr kort drar den bÀckenet i en bakÄttippning . För att kunna sitta med en rak rygg behöver vi kunna ha bÀckenet i neutrallÀge. Om vi försöker tvinga in barnet i neutrallÀge trots kort hamstrings sÄ fÄr de ont, de vÀljer att krumma ryggen mer eller att böja pÄ benen för att minska spÀnningen i den strama muskeln. Det innebÀr att för ett barn med kort hamstringsmuskel Àr det lÀttare att sitta med rak rygg i knÀsittande eller i skrÀddarsittande pÄ kil.

Sammanfattning

Det krÀvs minst muskulÀr kraft att sitta med en god uppstrÀckt hÄllning, vi blir ocksÄ som starkast nÀr vi fÄr hjÀlp av kotpelaren, MEN, det Àr inte sÄ lÀtt som man kan tro; det krÀvs rumsuppfattning, kroppsuppfattning, kraft, kontroll, stabilitet och rörlighet för att kunna automatisera positionen.


Det finns en hel del tips och trix som man kan ta till för att trÀna postural kontroll, för att öka aktiveringen, öka uthÄlligheten och öka kroppskÀnnedomen. Det finns ocksÄ hjÀlpmedel som hjÀlper till att trÀna detta. Det Àr dÄ mycket viktigt vilka vinklar som barnet positioneras i, ifall det hjÀlper eller stjÀlper deras posturala kontroll. Till exempel hjÀlper en bakÄttippad sits sÀllan den posturala uppstrÀckningen.



För att ge rÀtt tips för just ditt barn behöver vi se ditt barn i rörelse, analysera styrkor, svagheter, kompensationer och förutsÀttningar. Allt detta ger oss förutsÀttningen att ge ditt barn rÀtt pusselbitar utifrÄn dess förutsÀttningar. Som alltid, vi vÀljer att bygga frÄn grunden, inte att enbart kompensera för svagheten.






InlÀgg: Blog2 Post
bottom of page